Wij zoeken collega's Vacatures (6)
X

Gijben als leerbedrijf

Gijben sprak met Frank Kerkmeijer van het Koning Willem 1 College (KW1C) over de samenwerking. Het KW1C is een plek waar talent tot bloei komt. Een plek waar de mooie dingen ontstaan, doordat ze experimenteren, inspireren en vooral: doen.

Frank heeft 15 jaar ervaring binnen het vakgebied infra en is inmiddels alweer 15 jaar werkzaam in het onderwijs op het SOMA College. Sinds twee jaar is hij gedetacheerd naar het Koning Willem 1 College in ’s-Hertogenbosch en is verantwoordelijk voor de niveau 2 en 3 infra opleidingen.

“Een goed leerbedrijf neemt het opleiden serieus. Ze gaan in gesprek met de mens achter de leerlingen en investeren daar tijd in.”

Leerbedrijven
De rol die een leerbedrijf heeft in de ontwikkeling is volgens Frank vaak veel groter dan dat een leermeester of werkgever zelf beseft. Leerlingen leren veel, maar krijgen daarnaast ook een relatie met hun leermeester. Er wordt zowel op vaktechnisch als op relationeel vlak veel geleerd. Leerlingen zien een bedrijf vaak als hun voorbeeld en spiegelen zich daaraan. “Het is belangrijk dat een leerling een bedrijf kiest dat bereid is te investeren in de leerlingen en diverse werkzaamheden en/of specialiteiten in huis heeft”, aldus Frank.

 

Kansen
Als we Frank vragen naar zijn ervaring met leerbedrijven in de branche en waar de verbetermogelijkheden zitten, zegt hij hierover het volgende. ‘’ Studenten worden in sommige gevallen gezien als een goedkope kracht die veel werk kunnen verzetten voor weinig. Ik zou graag zien dat hier serieuzer mee wordt omgegaan en dat de ontwikkeling van de leerling altijd voorop staat. Leerbedrijven moeten willen investeren in de toekomst van de leerling én in de kans dat dit uitgroeit tot een arbeidsrelatie. Dat moet het voordeel zijn voor een leerbedrijf.’

Samenwerking

Gijben is al langere tijd een leer-werkplek voor diverse studenten op verschillende niveaus. In de ogen van Frank is Gijben een groeiend bedrijf met veel oog voor hun personeel. “Er wordt veel tijd en aandacht geïnvesteerd in opleiden. Dat vind ik een zeer vooruitstrevende en positieve ontwikkeling.”

 

“Uit de gesprekken die ik met mijn leerlingen heb, zie ik dat Gijben de wil en tijd vrij maakt om leerlingen op te leiden. Daarvoor mijn complimenten, ik hoop dat deze lijn in de toekomst door meer bedrijven wordt opgepakt.”